SENSITIV PSYKOTERAPI 

Sensitiv psykoterapi

Undertittel

Yoga og meditasjon for balanse og velvære for høysensitive

Yoga og mindfulness meditasjon er hensiktsmessig for alle, men anbefales spesielt for høysensitive. Det er nyttig som verktøy eller hverdagslige rutiner for å forebygge eller balansere overstimulerte tilstander. 

En overstimulert tilstand er uheldig for eget velvære og dessverre lettere å oppnå for høysensitive enn majoriteten. Kan mindfulness og yoga tilby mer for det høysensitive sinnelaget enn å forebygge overstimulering?


Jeg har i flere år arrangert workshops med temaet yoga og mindfulness for høysensitive. Deltakerne viser hverandre gjensidig velvilje og forståelse, de prater rolig og lenge om egne erfaringer og behovet for mer ro og egentid. Mange av de som deltar er omsorgsarbeidere, privat og profesjonelt.

Yoga og mindfulness kan bidra med ro og egentid, gjerne i stillhet sammen med andre. Men dette er ikke noe som finnes en gang for alle. Ro og egentid må prioriteres jevnlig. Det er mange måter å søke ro og egentid på. Hva er det yoga og mindfulness bidrar med i forhold det høysensitive karaktertrekket?

Litt om høysensitivitet.
La oss gå via kjernepunktene i karaktertrekket, som er formulert av pioneren, psykologen, forskeren og forfatteren Elaine N Aron. Hun har skapt den pedagogiske modellen DOES for å peke på kompleksiteten i karaktertrekket og gi oss mulighet til å gjenkjenne dette i oss selv.

D- minner oss på den dype bearbeidingen eller prosessereringen av inntrykk som det høysensitive nervesystemet har et potensiale for og faktisk trenger for å forstå, sette ord på og komme i balanse. Når det blir gitt rom for dyp bearbeiding, kan innsikten og refleksjonene bidra med klokskap (i stedefor etterpåklokskap) og hukommelse på et dypere plan.

O- står for overstimulering. Når behovet for dyp prosessering ikke ivaretas, kan nervesystemet lett gå i overload. Da har personen lite kontakt med egne ressurser og enkelt sagt viser «den verste siden av seg selv». Overstimulering er antakelig ikke mulig å unngå i vår hektiske hverdag. Å vite noe om denne prosessen og lære seg å forebygge og balansere ved hjelp av ulike verktøy (meditasjon, yoga, kunstnerisk aktivitet, turer i naturen, lytte til det indre livet, tilbaketrekking osv) kan det bli en styrke for den enkelte, om det forstås som det og verdsettes. Det kan virke som om dette punktet er det omgivelsene legger vekt på nå de sier «du må bli hardere, kanskje litt mer kynisk».

E- dekker to områder. Emosjonell tilgjengelighet/kontakt/intelligens og empati. Dette innebærer at følelser og stemninger lett registreres og gjenkjennes, både egne og i relasjoner og større samlinger (rommets stemning). Ved å ha god kontakt med følelsene, er det også nærliggende å registrere andres følelser og dermed sette seg inn i hvordan andre har det på en empatisk måte.

S- er ikke så lett å oversette til norsk, men kan beskrives som sansevarhet for subtile detaljer. Detaljene kan registreres gjennom alle sansene, kanskje også sanser som ikke er like anerkjente, og relateres til det «alternative» eller spirituelle.

Litt om yoga og mindfulness.

Det finnes mange former for yoga (hata, yinyoga, restorativ yoga, vinyasa, ashtanga, medisinsk yoga, devayoga osv). Mindfulness meditasjon er basert på østlig tenkning om innsikt via stillhet og ro. Den yogapraksis jeg tilbyr er hovedsakelig basert på devayoga og mindfulness meditasjon. Det viktigste er å slippe til tilstedeværelsen uten å skulle oppnå noe konkret. Formen tilbyr deg å komme i kontakt med egen pust og indre liv for å forstå deg selv bedre. Øvelsene kan samtidig gi deg stressmestring, større fleksibilitet, ro og velvære.

Du inviteres til å møte deg selv med vennlighet og ikkedømmende holdning. Dette er lettere i teorien enn i praksis. I vårt moderne liv er vi preget av resultater og måloppnåelse og dermed opplært til å «piske oss selv» videre når vi ikke er kommet dit vi har tenkt eller planlagt. Det kan derfor ta tid å lære seg et nytt tanke- og handlingssett med å «klappe deg selv på skuldra» og gi deg selv «en real klem». 

En kort oppsummering:
Yoga og mindfulness tilbyr
- dyp bearbeiding gjennom kontakt med pusten og bevisst oppmerksomhet på kroppen gjennom enkle yogastillinger
- forebygging og reparering av overstimulerte tilstander og ubalanse
- kontakt med indre liv i form av følelser, bilder og kroppslige fornemmelser som forteller hvordan du har det
- muligheter til å legge merke til alle detaljene og inntrykkene du har fanget for å få dem sortert eller gi slipp dem.

Til deg som har praktisert før, deg som praktiserer nå og deg som aldri har praktisert før: 


«Den beste tida å starte med noe nytt er alltid nå.»